Tuesday, April 12, 2011

Pelbagai cerita ragam manusia

Dalam benak pemikiran manusia mempunyai pelbagai idea atau apa yang difikirkan. Saya juga begitu mempunyai pelbagai perkara yang perlu difikirkan dan memberi keutamaan kepada setiap perkara yang difikirkan.

1) Isu keselamatan negara, bagaimana pada minggu ini digemparkan lagi dengan kematian seorang pegawai kastam yang mati di perkarangan bangunan SPRM. Satu isu perlu dititikberatkan oleh pihak bertanggungjawab. Perlu kepada ketelusan supaya dapat meayakinkan rakyat terhadap sistem sedia ada.

2) Politik di tanah air lain dari yang lain, mungkin saya tidak mengetahui akan politik di negara lain. Hasrat dan tujuan saya semoga tanah air dapat meneruskan asas demokrasi tulen yang mementingkan keadilan sebagai asas pemibinaan negara.

3) Masalah perkauman sering terjadi apabila pelbagai pihak yang mempunyai kepentingan peribadi seperti kumpulan artikel 14. Sewaajarnya mereka menghormati perlembagaan yang telah dipersetujui semasa mencapai kemerdekaan. Mereka memutar belitkan setiap kenyataan seperti apabila orang Melayu menyatakan hak, mereka mengatakan Melayu itu rasis, tetapi berlaku sebaliknya apabila golongan minoriti menyatakan pandangan dan permohonan, mereka katakan itu adalah hak mereka.

4) Satu pandangan untuk novel Interlok, bukankan perkataan "paria" itu berada dalam masyarakat mereka? Tidak perli diubah dan dirombak, sewajrnya novel ini perlu diseminar atau dibahaskan oleh kedua-dua pihak untuk menjernihkan keadaan. Sedangkan novel ini berada sudah lama dalam perpustakaan kita.

Tidak berfikir tiada kesudahan, tetapi bila difikirkan sesak nafas dibuatnya.

No comments: