Wednesday, September 17, 2008

Nuzul Quran

Nuzul Quran antara rialiti dan fantasi (kalau fantasia adalah sebuah negeri Jin seprti yang disebutkan dalam novel Faisal Tehrani Advencer Si Peniup Ney). Apbila kita melihat realiti pada hari ini, pada hari ini kita sudah sampai hari nuzul Quran, sudahkah kita menghabiskan al-Quran, berapa kakerapannya?

Tapi apa yang saya lihat Ramadhan kali ini (pada sesetengah tempat yang hampir dengan aku), kebanyakan sibuk dengan kerja, bukan untuk aku nafikan di sini kita kene kurangkan kerja, tapi dari sudut keseimbangan perlu ada. Tarawikh pun buat lapan. Aduh rasa kosongnya hidup atau tidak dapat kepuasan langsung.

Pada akhir-akhir ini, politik negara dalam keadaan yang tenat, keadaan kaum kurang stabil, isu perkauman bebas dilontarkan. Pada pandangan aku perkara begini tidak perlu terjadi. Pada zaman para sahabat Khalifah Umar al-Khattab ditegur tapi hari siapa yang berani menegur?

Takutnya berada pada zaman ini, penuh dengan tipu daya, fitnah dan mehnah yang berlaku seperti perkara biasa. Rakyat Malaysia kini berada dalam ketakutan.

Ya Allah tolonglah kami, rakyat Malaysia, jadikanlah negeri kami negeri yang aman damai, berilah kepimpinan negara ini kepada insan yang beramal soleh. Ya Allah kami mohon kepada-Mu, berilah tampok pemerintahan kepada insan yang boleh melaksanakan nahi mungkar.

Ameen.


Bersabarlah, di sebalik kesabaran ada hikmahnya. Setiap hikmah adalah daripada Rabbul Jalil.

No comments: