Wednesday, May 20, 2009

Ulama' Dan Pramugari

Pada suatu hari,seorang ulama menaiki kapal terbang kerana urusan kerjanya. Setibanya waktu solat, Dia pun masuk ke dalam tandas untuk mengambil wuduk. Tetapi tandas itu terlalu kecil jadi dia terpaksa membuka pintu tandas tersebut tetapi diperasan oleh seorang pramugari.
Pramugari: Pak cik tak boleh buat begitu kerana nanti sinki kotor.
Ulama : (Dengan suara yang lembut) berapa kali saudari mencuci muka sehari?
Pramugari: (Dengan muka yang angkuh) biasanya dua atau tiga kali sehari.
Ulama : (Dengan muka yang rendah diri) saya mencuci kaki saya lima kali sehari.Ini bermakna kaki saya lebih bersih daripada muka saudari.
Ps: Kisah ini daripada kiriman Tuan Bolok. Terima Kasih

3 comments:

annur huda said...

Tuan,

kesian sama itu pramugari.. angkuh sgt, sekali kena mcm tu..mesti time tu muka dia merah semacam je..

nanti nak try jugaklah, naik kapal terbang then wat gitu, rase2 kne ke tidak..hehehe

(niat mmg tak baik ni..ish..gurauan semata je ni)

msg yg tersirat, wuduk itu membersihkan segala dalam dan luar diri kita, bukan sekdar membersih kotoran yang kita nampak, malah segala "daki-daki" yang kita tidak sedar..membersihkan jiwa dan rohani sekali..

Nida said...

tapi memang kecik pun toilet dalam flight

muqay said...

Maksu Nida,

Sebab kecil kene buka pintu, jika tersadung mangkuk tandas. Luka kepala lutut nanti.