Tuesday, April 21, 2009

Hobi Baru, Adakah Haram?

Ini hobi baru jika tidak bermain futsal atau badminton. Depan rumah ada sebuah taman rekriasi dan mempunyai sebuah kolam ikan. Persoalannya ialah:

  1. Adakah salah memberi makan kepada ikan dengan makanan roti gardenia?
  2. Lihat seperti membazir, lebih baik bagi roti kepada fakir miskin.

Persoalan ini mewujudkan perasaan was-was pada setiap petang. Haja dihati untuk menghiburkan hati anak dibawa berjalan di taman.

Runsing...

14 comments:

annur huda said...

Kenapa yer timbulkan perkataan haram tu yer??

haramkah memberi makanan kepada haiwan??setahu sye, tidak haram, bukankah itu dikira juga sebagai kebajikan memberi makan kepada binatang.

bukankah selain dr roti gardenia, biskut cracker, or biskut kering juga boleh diberikan kepada ikan2 di kolam tersebut??

adakah ustaz menganggap memberi makanan yg mahal kepada binatang itu haram atau membazir??

mungkin mudah kalau ustaz hilangkan perasaan was-was ustaz tu dengan mengganggap ini adalah kebajikan, hanya sekeping dua, rasanya tak luak kan??

ini hanya pendangan dr saya, dulu di matriks selalu jugak buat gitu, suke, tgk ikan2 dtg mkn..tenang kita melihatnya,...

saya nak tahu juga, dr pandangan ustaz sndiri bagaimana..tapi was-was kan tidak elok..

muqay said...

Puan Puri Huda,

Maksud saya ialah memberi makan ikan itu baik tapi dalam beberapa ketika terpikir orang miskin sudah banyak hari tidak makan bagaimana aku boleh bagi makan ikan.

Untuk pengatahuan Putri Huda, bukan sekeping dua tp satu bungkus.Baru dapat lepak dgn anak lama sikit.

annur huda said...

Adus..buat diriku tertawa dengan statemnet tu...

itu susah jgak nk difikirkan, kalau ustaz selalu rasa was-was, saya rasa ustaz kne tukar roti gardenia ke biskut kering..lbih murah.. supaya hilang rasa was-was ustaz dan ustaz pun boleh lepak lama dgn anak ustaz..

tak elok juga ustaz bg mkn dengan was-was, nanti timbul tak ikhlas plak kan??

insyaAllah,sama-sama kita mencari rujukannya nanti..

che-deal said...

Izinkan hamba menyibuk sebentar..

Jikalau ada tasik di depan,
Boleh hamba menumpang mandi,
Kalau ada roti dua tiga papan,
Jangan segan2, hantaqlah ke sini.

Ingat roti, ingat che deal..ingat roti, ingat che deal..jangan ingat ikan...

Kalau nak bagi makan ikan dengan roti pun tak mengapelah, ikan tu pun tak ke mana pun, ke perut che deal juga.

Che Deal (pemangsa utama)
Ikan (mangsa ketiga)
Roti (mangsa kedua)
Ustadz Muqay (mangsa pertama)

Hmm...che deal masih berada di atas rantaian makanan.

Ustadz muqay..jangan ban ini komen yea..

DzuLagiL said...

salam 'alaik...
sekadar perkongsian....
mungkin rezeki telah disampaikan untuk ikan tersebut....

bukankah rezeki, jodoh dan ajal telah ditentukan...
cuma kita perlu berusaha untuk memperolehnya...

rezeki setiap makhluk adalah rezeki masing-masing...
berkongsilah rezeki yang ada...
inysa-Allah rezeki akan bertambah...

mungkin hari nie kita dapat makan ikan...
esok dapat makan ayam pula...
atau mungkin langsung tiada makanan pada hari tersebut...

maknanya tiada salahnya atau betulnya dalam perkara ini apatah lagi haram....

betulkan kalau ada yang salah...
sekadar perkongsian pendapat...

muqay said...

The Dealer,

Tuan tak bleh makan roti gardenia ni, sbb tuan perlu mkn mangsa2 yg berada di hulu kelang.

Tuan Zdul,

Ya, terima kasih atas peringatan, skrg masa kita memberi makan, ya mana tahu kita boleh mancing bln depan.

annur huda said...

Che-deal,

pergi tangkap ikan dalam kolam yang selalu Tuan Muqay bg makan??

kesianlah anak tuan muqay, lama-lama dah takde ikan untuk diberi mkn lagi kerana sudah di mkn oleh Che-Deal.

Roti gardenia je ade??roti lain takde ke??kalau beli terleboh, bolehlah hntr ke ganu ckit..dekat je kan..heheh..tak rugi, seminggu bru hbs..

LUKISAN PENA said...

wah panas2 isu makan, isu ikan, isu roti, dan isu kolam...

ehehe..isu2 begini boleh menceriakan diri pada masa yg sama memberi pencerahan minda...

ambo suko roti pong(tak ada kaitan dgn roti gardenia)...dulu2 mak ambo pg mengaji petang2,kalo balik rumah mesti beli roti pong..sedap betul cecah(colek) dengan kopi panas..yang mak jugak buat walau dia dah penat balik mengaji kitab...mak ambo memei besh..

adus.....bilo ambo boleh kelik kampung nih..suma org borak nak balik kg....
stress..stress..stress..stress..

p/s: ust...filem kombat dah dikemas kini...bertambah suspen dengan elemen2 merapu dan tokok tambah yang sememangnya merencahkan lagi rempah..filem kombat tersebut...

(lokasi filem depan uitm machang..shooting kat kedai en.kholid)

muqay said...

Tuan Pena al-stresi,

Bila stress balik kg? hehe ada bunga mekar di sana ker? atau bunga udah semakin mengucup krn sudah lama tidak disirami air.?

annur huda said...

Tuan Lukisan Pena,

roti pong tu atau nama lainnye roti Paung ke(longat ganu)??rasenye ade manis ckit2?? lau mkn pns2 best yer??

kalau kat ganu, ade roti paung namanye..mmg best..tapi cepat je hbs nye..kalau nak balik kl, beli 5 bungkus. confirm hbs makan dlm kete tak sempat sampai KL.heheh

"colek" tu kat kelate buke ko, pencecah yg mkn dgn buah, (kuah rojak)..hehe..lamo doh tak kelik kelate.lupo budayo kelate ni..oghe kelate ghoyak "murtad" doh..hehe.

muqay said...

Putra putri sekalian,

Roti pong hanya untuk penggemar pong seseorang sahaja.

annur huda said...

Tuan Muqay..

ni falsafah ke??

"sesungguhnya, sye mmg dh tak fhm..heheh"

muqay said...

Adoi, susah nak bernafas jika banyak sgt double meaning ni.

Jumpa laki2 lagi serabut,

annur huda said...

akhirnye..abaikan jika ia tidak penting..

itu lebih baik dari mngusutkan fikiran..