Tuesday, April 21, 2009

Radio THR Gegar


Pada malam ni saja nak tulis benda santai, mengimbau kembali zaman muda remaja semasa belajar di Darul Quran Jakim. Malamnya seperti malam ni juga, buat benda yang sama juga. Menulis disertasi sambil mendengar THR.


Jadual untuk menulis hanya disebelah malam sahaja, selepas maghrib hafal quran dulu dapat 3 muka surat kira untung. Selalunya memang dapat. Selepas isyak masa untuk membuat disertasi pada semester enam. Sambil menulis buka radio dengar stesen THR, baru jalan ide datang, nikmat, jika nak ide lebih lagi kene masa tu lagu dari filem Shah Rukh Khan. Pergh laju menulis.


Banyak kenangan manis di sana walaupun ada pahitnya di sana.

7 comments:

annur huda said...

ustaz Muqay.

wah. megimbau kenangan dizaman muda remaja..sekrang remaja tua lah yer??hehe..

THR, tu, dulu2 je dgr, skrang suke dgr IKIM. jiwa tenang. muhasabah diri. time matriks, tiap minggu menjadi pemanggil setia IKIM..heheh..

smpai kekwan matrik pun dah tau sgt..sape akan call.tapi kini hanya mendengar dan "cuba" menjadi lebih matang..hehe

muqay said...

Putri Kayangan,

Saya selalu dengar thr ni, lebih lagi waktu malam lepas isyak, layan lagu hindustan.

Ikim, saya ada waktu masa lepas subuh dan selepas solat.

Selalu dengar dalam kereta sudah tentu Mix dan Hitz, relax, terkini.

annur huda said...

Sekarang ni, radio pun kurang menarik, tak thulah kenapa dan apa menyebabnya, selalu sgt putar lagu yang sama berulang-ulang kali.

sampai pendengar mcm sye ni jadi bosan, even kalau sye membca, jarang sekali dgr lagu, tumpuan kurang, kalau dgr pun, dgr sedikit je, buat hilang bosan,

dan sekarang ni juga, semua stesen rasion kurang menapis, boleh cakap apa sahaja yang kadang kala boleh menyinggung pada pendegar,..

nanti keluar entry baru, "ak sebagai pendengar radio"..

heheh..kdg2 je dgr radio dan kalau tgh mlm sukakan ikim, atau layan lagu2 lama, tanpa ade DJ berceloteh.

LUKISAN PENA said...

wah..ust...salute giler..
tapi bl0m lagi...

dah update filem kombat..sori lambat..exam student, tapi kena kat ambo...

ambo dulu2 layan radio WARNA channel singapore...tak pon radio malaysia kedah.... sebab mak ambo yang pulaih channel dio...

takleh wat gapo lah..dulu2 radio tinggi, taksampai..

muqay said...

Jika dengar radio sebab ada rancangan yg menarik sperti Hitz ada masa kenekan pendengar. Itu yg best.

Thr, layan hindustan jer. sbb nak beli di kelantan susah benor cr filem ni.

annur huda said...

ustaz minat juga dengan hindustan ye??huhuh

certain je best, yg bagi nye kureng...

atau orang berumur je layan??huhuh

muqay said...

Putri Huda al-Atasi,

Hindustan memang minat sangat, filem banyak memaparkan kisah2 yang berlaku dalam realiti masyarakat.

Semua tengok, tamil pun suka juga.
Ada mesej disebalik filem tersebut.